AULA OBERTA

AULA OBERTA

2011 · Espai viu a l’Escola dels ENCANTS

Cap a l’estiu de 2011 l’equip educatiu de l’Escola dels Encants (BCN) ens va demanar l’estudi d’un mòdul d’aula-taller independent on els infants poguessin treballar la fusta.

El primer repte va ser demostrar que amb el mateix pressupost d’una caseta de jardí prefabricada (adquirible en establiments de bricolatge), podíem oferir un objecte que era quelcom mes que això. Va néixer aleshores l’AULA OBERTA: un lloc còmode i senzill, on sentir-se a gust. El projecte incorporava un regal secret per els nens: “el descans”, una mena d’amagatall ombrívol pensat per a respondre a la necessitat bàsica de quedar-se quiets en un lloc, resguardat de les mirades dels grans.

Vàrem proposar treballar amb pallets reciclats per reduir els costos i fer possible el segon repte que ens havíem plantejat: realitzar l’aula en auto-construcció entre tots els membres de la comunitat escolar. El procés sencer seria filmat per explicar la nostra historia.

L’arquitectura no es un objecte en si mateix, sinó una envolvent que conte vida. Des d’aquest punt de vista, el procés es igual d’important que el resultat. El repte esdevenia mostrar al món com una escola en barracons, en situació d’emergència i sense mitjans, podia satisfer una exigència primària gracies a un disseny i a una tecnologia resilients i un mètode de treball obert a la participació de tota la comunitat escolar.