PLAYPARCH. Espai de joc per arquitectes de comunitat

Gener de 2020. Una escola primària al suburbi de Palerm. Un grup de quaranta infants d’entre deu i onze anys de famílies socialment desfavorides. Un taller intensiu de sis dies que treballa amb activitats multi-sensorials i d’autoconstrucció juntament amb dos conjunts de llistons i taules modulars de fusta i algunes restes d’altres materials naturals.

Cada dia es demanava als infants que recollissin tots els materials de treball de l’emmagatzematge, que els portessin al lloc de treball i els posessin en ordre. La seva primera resposta va ser propulsiva, fins i tot agressiva entre si. Van adoptar el comportament defensiu habitual de la seva vida quotidiana. Per tant, vam decidir organitzar un lloc de treball ben definit per garantír la seguretat mútua i fomentar les conductes de cura mútua. Vam limitar la zona de jocs disponible i vam introduir nous materials i tècniques a la vegada. Els grups de treball es van formar acuradament equilibrant i distribuint les diferents energies dels infants. Vam decidir ritualitzar certes activitats, com ara l’organització dels materials de treball.

Vam introduir activitats d’activació corporal i sensorial per ajudar els infants a connectar amb les seves pròpies capacitats, per fer-los conscients de les característiques i les característiques de l’entorn. Aquests exercicis els van afavorir a relaxar-se, a millorar la seva atenció, empatia, creativitat i actitud de cooperació. Els elements de fusta es van introduir per primera vegada com a material jugable en activitats impulsades pel cos. Es van convertir progressivament en el principal recurs per donar forma material a les seves idees. Vam començar a muntar formes senzilles i familiars, com ara animals domèstics. Posteriorment, vam intentar instal·lar alguns espais del pati de l’escola per organitzar activitats diàries com descansar, refugiar-se i xerrar. Finalment, vam muntar alguns marcs geomètrics bàsics a partir d’un conjunt determinat de llistons de fusta. Els nens combinaven materials naturals recollits de l’entorn juntament amb altres matèries primeres que proporcionàvem per afinar els seus marcs. Van crear els seus propis paisatges jugables per gaudir en llibertat. Dia rere dia van descobrir el silenci, la paciència, la concentració i la cooperació.

EINES

Activitats multisensorials, Jocs ATB, Autoconstrucció.

RESULTATS

  • Els infants van descobrir noves maneres de relaxar-se, de millorar la seva atenció, empatia, creativitat i actitud de cooperació. 
  • Els infants van tenir l’oportunitat d’expressar-se, de participar activament en el procés, d’explicar alguna cosa, de mostrar i compartir els seus sentiments.
  • Ningú va ser exclòs per les seves capacitats peculiars o limitades.
  • Els infants van tenir,  probablement per primera vegada, la possibilitat de transformar els seus propis espais a partir de les seves pròpies idees, sentiments i desitjos. Aquesta possibilitat els va empoderar.
  • L’observació que una actitud agresiva o defensiva pot evolucionar profundament si s’ofereix a les persones un entorn de cura, on tothom se sent acollit i escoltat. 
  • La proposta d’un conjunt d’eines i maneres d’experimentar de forma independent, no de ser educat. 
  • El descobriment que la transformació del lloc pot ser l’oportunitat d’una transformació personal per a tots els participants: infants, professors i facilitadors.

EN RESUM

ANY: 2020

LLOC:  Istituto Comprensivo Statale Giuliana Saladino, Palermo (IT)

AGENTS INTERVINENTS: Istituto Comprensivo Statale Giuliana Saladino (amfitrió), Farm Cultural Park (client), Noemi Talluto (assistent), Davide Lo Bue (film maker)

NÚMERO DE PARTICIPANTS: 40

DURACIÓ: 6 DIES

ESCALA: Barri

NIVELL D’IMPLEMENTACIÓ: 4/4