LA PELL DE LA CIUTAT A SALT

Aquest projecte ha estat desenvolupat en el marc de la cooperativa “La pell de la ciutat” , fundada l’any 2015 per diversos membres de Lemur en col·laboració amb Elena Guim i Mar Valldeoriola i dissolta l’any 2017.

El projecte La pell de la ciutat a Salt s’emmarcava dins del “Pla Comunitari d’Infància, Famílies i Joves a Salt” que ha impulsat el projecte “Per un Salt millor” i formava part del “Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural” (ICI) que la Fundació la Caixa desenvolupa a nivell nacional i, en el cas de Salt, en col·laboració amb l’Ajuntament local i el “Casal dels Infants per a l’Acció Social als barris”. L’objectiu general del pla era el d’impulsar accions de transformació de l’entorn per a potenciar la cohesió social d’un territori que ha estat objecte d’una forta estigmatització al llarg dels anys a causa d’un elevat índex de població migrada.
El projecte La pell de la ciutat a Salt es va desenvolupar en 6 fases (Conèixer, Experimentar, Mapejar, Proposar, Celebrar, Avaluar) on es plantejaven un conjunt de dinàmiques utilitzant diferents tècniques per a: la connexió i el reconeixement del cos com a font principal de descobriment i avaluació espontània de la realitat que ens envolta; la vivència i l’exploració directa de carrers i espais públics a través de rutes urbanes, jocs i exercicis de registre fotogràfic; dinàmiques de mapatge i d’elaboració de propostes per a la transformació de l’entorn.

El projecte es va realitzar amb nens i nenes de 5° curs de l’escola “La Farga”, tots ells procedents de famílies immigrants d’origen marroquí, subsahariana, pakistanesa i llatinoamericana.

EINES

Consciència corporal; jocs de rol; jocs lliures; representació fotogràfica; rutes exploratòries; mapeig col·lectiu; collage, debats

RESULTATS

  • Escoltar i donar rellevància a veus i a necessitats desateses en els processos de transformació del territori, en el cas de Salt, les del col·lectiu de la infància i del col·lectiu de migrants.
  • Fer aflorar la complexitat i la diversitat dels espais públics de la ciutat a través de la mirada de nens i nenes
  • Apoderar a nens i nenes perquè s’involucrin de manera activa i compromesa en la transformació del propi hàbitat quotidià

EN RESUM

ANY: 2016

SITUACIÓ: Salt, Girona

AGENTS INTERVINENTS: Escola La Farga, Casal dels Infants, Ajuntament de Salt
COL’LABORADORS: Pablo Rogero (audiovisual), Casanova Fotos

€ 29.500
DURACIÓ: 5 MESOS
ESCALA: Barri
NIVELL D’IMPLEMENTACIÓ: 4/4

Reprodueix vídeo

Últims projectes